Trend: Wat is veganistische wijn eigenlijk?

Birthe van Meegeren, wijnrecensent en Weinakademiker licht toe:

De trend van veganistisch eten zet zich ook voort naar wijn. Hoe kan een wijn niet veganistisch zijn? Wijn wordt toch van druiven gemaakt? Dit heeft toch niets met dieren te maken?

Dat klopt. Maar als de druiven zijn vergist, is de wijn troebel. Er drijft nog van alles rond in de wijn. Om de wijn helder en stabiel te krijgen, kiezen de meeste wijnmakers ervoor om de wijn te ‘klaren’. Dit klaren gebeurt vaak met producten van dierlijke oorsprong. Van oudsher wordt opgeklopt eiwit gebruikt. Als je dit door de wijn haalt, binden de vaste deeltjes zich hieraan en zakt het geheel naar de bodem. Als je hierna de wijn naar een vat oversteekt, blijven alle vaste deeltjes achter. Ook gelatine en vislijm zijn klaringsmiddelen met een dierlijke oorsprong. En dus niet geschikt voor een wijnliefhebber met een vegetarische of veganistische levensstijl. Een plantaardig klaringsmiddel is bentoniet, een soort klei. Hiermee krijg je de wijn ook helder. En deze is wijn is wél geschikt voor veganisten.

Ik proefde twee heerlijke ‘vegan’ wijnen van Walraven Sax, geklaard met bentoniet, dus geschikt voor veganistische klanten.  

 

Torres Santa Digna Sauvignon Blanc Reserva 2017, Central Valley, Chili

Heerlijk fris met limoen en een snufje basilicum. Wat veel smaak zeg, maar hé wat een zachte afdronk ineens. Een super toegankelijke, smaakvolle wijn, lekker bij het aperitief maar ook een wijn die zich naar veel gerechten voegt.

 

Greentrail Estate Tempranillo 2016, Vino de España

Easygoing, zacht, toegankelijk en fruitig. Kortom: een perfecte huiswijn! Al dat sappige fruit en die ronde smaak, dat vindt iedereen lekker. En biologisch bovendien.